DYLAN MARTINEZ/Action Images
DYLAN MARTINEZ/Action Images

Kraljica diska ušla u finale, Tolj ostala prva ispod crte

Vrijeme Čitanja: 2min | sub. 31.07.21. | 08:21

Na Olimpijskom stadionu u Tokiju nastupile su dvije hrvatske atletičarke

Sandra Perković se plasirala u finale bacanja diska na Olimpijskim igrama u Tokiju dok je Marija Tolj natjecanje završila na nesretnom 13. mjestu, prvom koje ne vodi u finale. Prva je na bacalište prekrasnog olimpijskog stadiona izašla dvostruka olimpijska prvakinja iz Londona i Rio de Janeira, postavljena norma bila je 64 metra, a Perković je u prvoj seriji bacila hitac od 63,75 metara. To joj je bilo dovoljno za finale, štoviše pobijedila je u svojoj kvalifikacijskoj grupi i mirno čekala rasplet u drugoj grupi. U kvalifikacijama se bacaju samo tri hica pa treba biti maksimalno koncentriran, našoj kraljici diska prvi je bio dovoljan za finale, u drugom je prestupila, a u trećem je disk završio u mreži.

Nažalost, mlada Marija Tolj nije imala sreće, hitac od 61,48 u drugoj seriji donio joj je nesretno 13. mjesto, a za finale su joj nedostajala samo četiri centimetra. Bio je to vrlo dobar nastup za Tolj, najbolji njen na velikim natjecanjima, ali nažalost je ostala bez plasmana u finale koje je na rasporedu u ponedjeljak u 13 sati po hrvatskom vremenu.

Najbolji hitac kvalifikacija imala je Amerikanka Valerie Allman, 66,42, a uz nju je jedino Indijka Kamalpreet Kuar prebacila normu, bacila je točno 64,00 m. Perković je u finale ušla s ukupno trećim rezultatom, a među najbolje nisu se plasirale Kubanka Denia Caballero te mlada Nizozemka Jorinde van Klinken koja ima najbolji hitac sezone (70,22).

Nakon ulaska u finale u kojem će imati priliku osvojiti treće uzastopno olimpijsko zlato. Sandra je u izjavi za HRT rekla kako je zadovoljna bacanjem.

"Sretna sam što sam već u prvom hicu bacila skoro do norme. Pomislila sam da je to sigurno 64 metra, ali i ovako je dovoljno. Krug je klizav i nije baš od onih koji mi odgovara, takve najviše mrzim jer ja nisam divljak nego tehničar. Ma, toliko sam spremna da bih mogla bacati i po ledu", rekla je Sandra ta se potom požalila na uvjete za trening i zagrijavanje u Tokiju.

"Užasno je, 130 ljudi trenira na samo jednom krugu u samo sat i pol. Ja sam tako bacila samo sedam hitaca na treningu, a u normalnim uvjetima oko sto hitaca. A mene prvih nekoliko dana zbog karantene nisu ni pustili na stadion. Žalili smo se, naravno da nam nisu udovoljili. A Amerikanci svaki dan idu na trening, njih četiri idu na poseban krug i imaju svo vrijeme svijeta", zaključila je.

 Neujednačen kriterij i slabi uvjeti za treniranje sigurno će Sandru motivirati za ponedjeljak, lov na treće olimpijsko zlato kreće od 13 sati.

Piše: Vedran Pavičić


Tagovi

Sandra PerkovićOlimpijske igre

Ostale Vijesti